Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Manželství jako instituce, je to jediná možnost žití?

  Brali se z lásky nebo museli? V naší době byla tato otázka normální. Dnes zní absurdně. Musejí se vzít, dítě je na cestě. Co dál, kam s institucí manželství? Podle nového zákoníku je to spíš břemeno na zbytek života po chvilkovém  poblouznění.

  Proč spolu dál zůstávat ve vztahu, když náš společný úkol je splněn. Děti už jsou dospělé samostatné bytosti a člověk, se kterým jsem je zplodila mě omezuje například svou žárlivostí. Kde je žárlivost, tam není láska. 

  Co je to vlastně manželství? Je to soužití lidí na základě názorového systému, který jsme si nezvolili, ale byl nám vnucen výchovou, dalo by se říct v době komunismu s křesťanskou tradicí. "Nepožádáš manželky bližního svého, Co Bůh spojil, člověk nerozlučuj". Hlavní byla svatba na úřadě, v kostele jen věřící. Problém je v tom, že ten papír - oddací list je brán jako poukaz na vlastnictví druhého člověka. Jako právo určovat mu, jaká má být jeho cesta. Za komunistů bylo bráno jako zákon, že žena se musí starat o pohodlí manžela, postarat se o domácnost a děti. Jenže tahle představa vznikla v době první republiky, kdy byly ženy v domácnosti a ještě měli pomocnici. Bylo tedy hlavní starostí ženy se dobře vdát a potom na sebe ženy pohlížely jako na konkurentky, které je třeba zničit, vymazat z úhlu pohledu manžela. Bylo to proto, že žena sama neměla možnost samostatné existence a nebo jen jakési podřadné existence. Za komunistů došlo k posunu v tom směru, že muž už nebyl schopen zajisti finančně rodinu a tedy žena musela také pracovat na plný úvazek, budovat socialismus s nadšením, jinak to nemohla fyzicky zvládnout. Tedy v té přechodné době, tu jsem prožívala já, vlastně makala na "dvě směny" a muž po návratu z práce, kam se běžně přesouval autem měl čas a vlastně jakýsi morální nárok věnovat se svým koníčkům. Žena se dopravovala hromadnou, ověšená nákupními tažkami a dětmi. Zajišťovala stravování, úklid, praní, žehlení, učení s dětmi a ještě, s jazykem na vestě, aby si plnila svou povinnost uspokojit základní potřebu manžela, aby nešel jinam. Udržet si manželství bylo prestižní záležitostí.

   Když jsem pak z tohoto "špatného snu"ne-li přímo" noční můry" procitla, bylo mi čtyřicet. Rozvedla jsem se a zkusila jiné soužití s mužem, bez toho základního programu rozmnožování. Čili soužití na základě společných zálib, ale stále ještě s tím přesvědčením, že sama bych to nezvládla. Pořád byla žena ve společnosti diskriminována tím, že její práce byla odměňována mnohem nižším přijmem, tedy není schopna existovat samostatně, pokud chce mít jakous takous životní úroveň. Naštěstí to bylo v době, kdy manželství ztrácelo význam a naopak se vyplatilo obecně, zákony tak byly průběžně nastavovány, žít volně, bez papíru. Krach mého druhého soužití byl zapřičiněn alkoholizmem druha.

  Teď stojím na vlastních nohách. Mám svůj byt, příjem a svobodu. Ale co dál?Doba je přibližně taková, že každé druhé manželství se rozvádí, ne-li dokonce 55% manželství krachuje. Otázkou je proč?

Odpovědi jsou různé, podle názorového systému jedince, který odpovídá. Ti dříve narození nadávají, že si mladí ničeho neváží, že jsou sobečtí a pro druhého člověka není v jejich životě místo. Proto manželství nevznikají vůbec nebo krachují. Dítě na cestě rozhodně neznamená, že musí být svatba. Při téhle představě se nejspíš mladí drží za hlavu a nechápou. Ale co my, kteří ještě tu nějakou dobu nejspíš budeme a už jsme pochopili, že manželství není nutné? Rodina dávno není základ státu. Co je dnes základem státu? 

Co je to stát? Pokud bych měla shrnout svůj dojem, pak stát jsou lidé, zvolení ve volbách, kteří v tom umí chodit. Rozhodují o financích hlavně tak, aby sami byli za vodou, ale teď se doba mění a oni jsou ohroženi tím, že budou potrestáni a jejich penězovody jsou přiškrcovány až odříznuty. Problém je válka na východě a radikální islamisté, čili soužití lidí na planetě. Díky informačním technologiím a sociálním sítím už není stát, ale řeší se soužití celého lidstva. Jak tedy pohlížet na manželství v dnešní době?

Po shlédnutí části představení Čtyř dohod s Jaroslavem Duškem na You Tube, jsem spustila, dá se říct lavinu, všech možných přednášek o tom, kam nás dostal způsob života v tomto systému, jak dopadá na zdraví lidí a v podstatě z těch přednášek vyplývá, že skutečně nastal "konec světa", myšleno toho starého způsobu života, který se ukázal jako zkáza. Úpadek morální i  ekonomický. 

Můj pocit je takový, že ke své existenci už druhého člověka, myslím manžela či druha, nepotřebuji. Sice ta životní úroveň je nízká, nemůžu si nijak vyskakovat, ale neumřu hlady a střechu nad hlavou taky mám. Měla bych spoustu nápadů a plánů, ale chybí mi energie. Můžu si dělat to, co jsem si slibovala že budu dělat až budu v důchodu, ale nějak mi chybí nadšení a smysl. Vím, v mém případě je to tím, že umřel můj milovaný kamarád, díky němuž jsem pochopila, že láska není závislost a neznamená vlastnit a ovládat někoho dalšího. Můj vztah s ním byl o přítomnosti. Tady a teď žiju a jsem šťastná. S ním neexistoval čas, ten se rozplynul a ani žádné jiné potřeby se nehlásily. On měl svou cestu a já svou a občas jsme šli kousek společně. Přesto jsme byli spojeni. Byla to láska, protože v ní nebyla žárlivost. Neměla jsem potřebu jím manipulovat, ovládat a ani se mu přizpůsobovat. V jeho náruči jsem měla ten nejúžasnější pocit bezpečí - domova. 

Tak co teď? Má instituce manželství stále ten význam naplnění života? Asi ano, pokud je v něm láska, ta bezpodmínečná a skutečná. 

 

 

Autor: Jiřina Faltisová | neděle 8.2.2015 16:18 | karma článku: 10,24 | přečteno: 699x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Přímá volba prezidenta a diskriminace žen

Asi to není "téma dne", ono se na to nějak pozapomnělo. Bohužel problém graduje. Mezi kandidáty na prezidenta už žádná žena není. Proč asi? Že by se nenašla žádná schopná?

9.12.2017 v 17:34 | Karma: 12,03 | Přečteno: 555x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

Já si myslím, že problémem pana Okamury je jeho nabubřelé ego. Já jsem byl první, já od začátku říkám, já jsem přišel s tímhle ... a naopak za to může vláda Sobotky, Babiše a Bělobrádka ( i bez Babiše...)

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68 | Přečteno: 956x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

Reakce na vaše vystoupení ze dne 19.5. 2017 na SVČS. Jste demagog a sázíte na českou závist a nepřejícnost. Mluvíte pod heslem "Proti všem" spolupráce vyloučena.

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Prezidentský kandidát Horáček

Moje reakce na rozhovor v Deníku.cz.. Řekla bych, že je na dobré cestě, jen zvolil nesprávný čas. Jeho studium sociální antropologie a snad aktivity, založené na setkávání s lidmi, jistě přináší výsledky, ale problém je jinde...

17.12.2016 v 15:45 | Karma: 32,68 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Ruská propaganda něco jako paní Kolombová?

Nějak narážím stále jen na to, že Rusko je hrozba a pořád se tu přesouvají USA jednotky, zbraně a radary, stále nové vojenské základy USA kolem Ruska, ale pozor(!) na ruskou propagandu. Něco jako dvojitý agenti nebo kontrašpioni?

26.11.2016 v 16:32 | Karma: 40,25 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhlodala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

Lidé radši vystupovali dřív. Za jízdu v opilosti dostal autobusák podmínku

29. dubna 2024  15:20

Podmínkou potrestal Okresní soud v Lounech šoféra autobusu, který loni v červnu vezl silně opilý...

  • Počet článků 212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Seznam rubrik