Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se vymanit ze systému, který se přežil?

  Slepá ulice konvencí, které nás omezují a zotročují, je možné žít jinak a změní se něco?

  Řekla bych,a mluví se o tom dost i pan prezident, že žijeme pouze spotřebou. Je nám jaksi vsugerováno, že bez toho a toho se žít nedá nebo jen přežívat. Jakoby náš život je spoutáván konvencemi, které jsou jen o penězích a to z jednoduchého důvodu. Kdo potřebuje peníze, musí mít práci, která je placená tak, aby měl člověk těch peněz dost. Jsou úvahy o tom, kolik lidí žije na hranici bídy a myslí se tím, že nemají ty všelijaké technické vymoženosti. Auto - momentálně je moderní, tuším, terénní vůz, černý a co největší, dále dům - opět co největší, o tisíci pokojích s posilovnou, bazénem, zimní zahradou atd. A když pak jedinec sedí uprostřed toho všeho, cítí prázdnotu. Na všechno si zvykl a už mu to nepřináší příjemné a opojné pocity a spíš přemýšlí, jestli to všelijaké snažení plné stresu stojí za to všechno, když ty přijemné pocity se nedostavují.

 Zaujala mne zmínka, že velmi mně sympatický člověk s přezdívkou Pjér la Šez, terapeut, obývá celoročně jurtu. Je  mnoho výhod, které to má. Není to spoutáno se zemí a proto není třeba stavební povolení. Už to je výhoda, že člověk není vystaven úředníkům a nutnosti všech možných razítek potažmo úplatků, které jsou nutně spojeny s pocitem jisté potupy, škemrání, podřízenosti. Taky se člověk neoddělí od přírody, která má blahodárný a dokonce léčivý vliv na každého, protože ho znovu vtahuje do harmonie a jednoty. Podle obrázků může mít jurta kruhové okno uprostřed "střechy" a spát pod klenbou z hvězd nebo korun stromů, není nic nádhernějšího. Bočním oknem spatřit pasoucího se koně a znovu se mi vrací slova Anastasie, sibiřské poustevnice. Když není člověk uvězněn v železobetonové kleci, cítí se jeho duše svobodná a může cestovat i do astrálních světů, protože člověk nemá duši, ale duše má tělo, aby mohla fungovat ve světě veskrze materiálním. 

Když se člověk identifikuje jen se svým hmotným tělem, odmítá svůj ezoterický základ, protože je v zajetí neustálých ataků o tom, že bez toho  a toho nemůže plnohodnotně žít, neustále je masírován médii, jak ten a ten získal to a to a jak na tom musí být dobře, když je jak se říká "za vodou", ztrácí schopnost vůbec se zamyslet nad svými pocity. Není schopen si uvědomit, že štěstí je hlavně o pocitu a ten přijemný hřejivý pocit nevyvolá obrovská kamenná stavba, obehnaná zdí a hlídaná několika dobrmany a třeba i placenou ostrahou, ale třeba zpěv ptáků, modré nebe nebo nebe plné hvězd, kvetoucí strom a louka, šumění stromů v lese. Prostě ten svět, který vytvořil někdo mnohem moudřejší a dokonalejší a naše kamenné stavby a kdo ví co tenhle nádherný pocit vyvolají jen krátce. Jistě se člověk pozastaví nad nádherou chrámů, zdobených sochami a obrazy, ale možná spíš nad nádhernou zahradou kolem toho. Čím větší izolovanost od všeho živého, tím větší zakódování člověka až fanatizmus. Muslimské chrámy v Sýrii jsou vydlážděné a jsou to obrovské komplexy, kde živá příroda nemá šanci. Nešlape se po zemi, ale dlažba nádherná kam oko dohlédne. Hlavně né nic živého a přirozeného, co by člověka rozptylovalo od jediné myšlenky. Kdo nejde s námi, toho je třeba zlikvidovat.

 Kdybych teď "začínala znovu", možná bych zvážila, zda by bylo lepší, než tahle životní úroveň, spíš najít v krajině místo, které mě osloví, kde nebudu cítit stres, ale naopak uvolnění, přátelskou náruč, kousek lesa, přírodní jezírko, louku, studánku a pak tam postavit jurtu nebo hliněnou stavbu nebo zeměloď, i když ta mě trochu odpuzuje použitým materiálem, přesto je to dům, který se stará o své obyvatele. Není závislý na připojení do sítě kanalizace, elektrické energie, plynového potrubí, pitné vody, kterou se splachuje i WC a nepřetváří tak povrch Země na betonové a kamenné či cihlové studené a mrtvé stavby, spalovny a smetiště, a i hřbitovy jsou takovými smetišti, ale v živou kvetoucí zahradu, plnou zpěvu ptáků, zurčení potůčků a třepetání motýlích křídel. Jurta je kruhový prostor, plný dřeva a tepla, nejen z dnes již dokonalých kamen na vytápění a dokonalým spalováním, ale i lidského tepla vzájemné přítomnosti. Rodina se neseparuje do uzavřených pokojů, ale žije spolu v harmonii a nepotřebuje umělý svazek manželství, protože jí nevládnou peníze a mamon, ale láska a porozumění. Pořád jsme v zajetí myšlenky, že jídlo je možné pořídit pouze v nejbližším supermarketu za velké peníze, které se musí vydělat způsobem, který je dobrý akorát k zotročení lidí. Výsledkem jsou jen zhoubné nemoci, které způsobuje závist, stres, nenávist, nepřejícnost, pomluvy a přesvědčení o vlastní důležitosti a nutnosti, zanechat něco "velkého" pro příští generace. 

Autor: Jiřina Faltisová | neděle 15.2.2015 12:42 | karma článku: 19,07 | přečteno: 1456x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Přímá volba prezidenta a diskriminace žen

Asi to není "téma dne", ono se na to nějak pozapomnělo. Bohužel problém graduje. Mezi kandidáty na prezidenta už žádná žena není. Proč asi? Že by se nenašla žádná schopná?

9.12.2017 v 17:34 | Karma: 12,03 | Přečteno: 555x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

Já si myslím, že problémem pana Okamury je jeho nabubřelé ego. Já jsem byl první, já od začátku říkám, já jsem přišel s tímhle ... a naopak za to může vláda Sobotky, Babiše a Bělobrádka ( i bez Babiše...)

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68 | Přečteno: 956x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

Reakce na vaše vystoupení ze dne 19.5. 2017 na SVČS. Jste demagog a sázíte na českou závist a nepřejícnost. Mluvíte pod heslem "Proti všem" spolupráce vyloučena.

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Prezidentský kandidát Horáček

Moje reakce na rozhovor v Deníku.cz.. Řekla bych, že je na dobré cestě, jen zvolil nesprávný čas. Jeho studium sociální antropologie a snad aktivity, založené na setkávání s lidmi, jistě přináší výsledky, ale problém je jinde...

17.12.2016 v 15:45 | Karma: 32,68 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Ruská propaganda něco jako paní Kolombová?

Nějak narážím stále jen na to, že Rusko je hrozba a pořád se tu přesouvají USA jednotky, zbraně a radary, stále nové vojenské základy USA kolem Ruska, ale pozor(!) na ruskou propagandu. Něco jako dvojitý agenti nebo kontrašpioni?

26.11.2016 v 16:32 | Karma: 40,25 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhlodala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

Lidé radši vystupovali dřív. Za jízdu v opilosti dostal autobusák podmínku

29. dubna 2024  15:20

Podmínkou potrestal Okresní soud v Lounech šoféra autobusu, který loni v červnu vezl silně opilý...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Seznam rubrik