Demagogie pana Okamury

25. 05. 2017 15:27:15
Reakce na vaše vystoupení ze dne 19.5. 2017 na SVČS. Jste demagog a sázíte na českou závist a nepřejícnost. Mluvíte pod heslem "Proti všem" spolupráce vyloučena.

Některé vaše komentáře jsou silně demagogické, ale jsme my takoví prostodušší blbečci, za jaké nás máte?

Začnu ale od začátku. Je mi jasné, že už tohle je volební kampaň, ale je vidět, že už jste se v Parlamentu nakazil a vaše rétorika se vůbec neliší od těch starých ostřílených straníků vis Kalousek, Sobotka a jiní. Nebo na vás také silně působí ta propaganda ve sdělovacích prostředcích.

Co byste asi tak odpověděl na otázku, proč by Andrej Babiš nedostal pro své firmy žádné dotace, kdyby nebyl ve vládě? Já vím, že AB vstupoval do politiky v době, kdy jeho impérium šlapalo jako hodinky a naopak jeho účast ve vládě jej donutila předat správu svých firem do rukou pověřených osob. Dotace nejspíš získal normální cestou podle pravidel EU. Čili normální postup. Nemám tak úplně přehled o tom, jak se postupuje při žádosti o dotace, ale nejspíš je třeba mít vypracovanou studii, kolik a kam půjde a k jakému účelu a co bude výsledkem. Vše musí být doložené a pak, pokud to splňuje požadavky, je to schváleno. Kdyby AB si přihrál nějakou dotaci a chtěl ji použít na něco jiného, než jak byl původní záměr, už by ho měli. Ale nemají a to je důkaz, že dotace získal normální cestou a že takovou možnost mají všichni podnikatelé, kteří podnikají v takovém měřítku. Zato aféra s dotačními podvody ukazuje na jiné koumáky, kteří si přihrávali velké finanční částky nikoli na později uskutečněný plán, ale na vlastní obohacení. Těch případů je celá řada, za všechny třeba jen Rath. Plán byl zrestaurování jakéhosi zámečku a nakonec si za to stavěl svá soukromá sídla a plánoval koupi strategických zařízení například nemocnic atd.. Podrobnosti neznám a případ masového zneužívání dotací u podvodníků ze středočeského kraje se teprve šetří a proto informace nejsou.

V některých jiných záležitostech zase moc vicepremiéra dost nadhodnocujete. Jak může AB ovlivnit tu strategii stávajících stran a poslanců o příplatkových funkcích? Nesmíte zapomínat, že koaliční smlouva musela obsahovat jisté ústupky i ze strany ANO, protože jinak by nevznikla. Čili že by AB mohl vystoupit a podobné praktiky svým koaličním partnerům zakázat je dosti naivní. Andrej Babiš viděl, podobně jako pan prezident, více tahů dopředu, než jen ten jeden, asi jako vy. Vaše jednoduché vidění světa je, tedy podle mě, čistou demagogií a skočí na ní jen jednoduchý člověk.

demagogie >> využívání zkreslených zjednodušených argumentů, působících zejména na city a předsudky, k ovlivňování jednotlivců a skupin

Myslím, že soudruzi, kteří tady prosazovali komunismus, který ale nikdy nevznikl, postupovali stejně. Oni ale měli moc téměř neomezenou, vis článek v ústavě o vedoucí úloze KSČ . Andrej Babiš nic takového na své straně nemá. On musí umět ustoupit ve věcech, které nejsou tak podstatné, poslanců a senátorů je 280, ale republika má zhruba deset milionů obyvatel, tedy výdaje na příplatkové funkce jsou téměř zanedbatelné na rozdíl třeba od financování důchodců, učitelů, hasičů, policistů atd..

Také mám dojem, že AB nepatří mezi politiky profesionály a hned vše, co se děje nekomentuje a třeba na to ani názor nemá, natož tak radikální. Často je mu vkládáno do úst různá tvrzení ohledně například uprchlíků. To bude nejspíš tím, že se plně věnuje práci na MF a státním rozpočtu a také za ním nespěchají všichni redaktoři české televize jako za Kalouskem. To ale neznamená, pane Okamuro, že mu můžete vkládat do úst, co vás napadne.

Vládní krize byla šaškárna, s tím souhlasím, ale hlavním šaškem byl pan premiér. Jeho postup byl zmatený a naprosto nekompetentní. Jestliže je připraven na jeho popud na Hradě ceremoniál k převzetí demise předsedy vlády a on prohlásí, že se přišel jen poradit, pak prezident celkem logicky zareagoval a ceremoniál ukončil a pozval ho k jednání do jiné místnosti k tomu určené a měl se k odchodu. Že se pan Sobotka chopil mikrofonu se svým monologem a využil přítomnost sezvaných novinářů svědčí spíš o neznalosti protokolu. Nikdo se ho na nic neptal a měl následovat prezidenta tak, jak sám navrhoval.

Ten rozhovor na You Tube teprve začíná a já už nemám chuť ho dál poslouchat. Když uvážím, co jste dokázal na politické scéně vy, nedá se říct, že byste nějak oslnil. Strana, se kterou jste se do Parlamentu dostal se rozpadla hned vzápětí a bylo to na základě nějakých nejasných financí a hlavně asi špatným výběrem spolustraníků. Byl to podraz a nemohl jste dělat nic. A co jste v PS prosadil? Cokoliv jste předložil vám kolegové smetli. Bylo to jako jít hlavou proti zdi. Jenže tudy cesta nevede, jak jste se přesvědčil. Tím, že budete osočovat společně se sdělovacími prostředky, jejichž funkcí je UTVÁŘET veřejné mínění a ne informovat voliče, aby si jej vytvořili sami, společného nepřítele, který ale má v průzkumech pořád hodně navrch, tím neukazujete voličům cestu. Jen je matete. Na mě osobně děláte jen ten dojem, že byste se stal spíše diktátorem nežli stratégem a vyjednavačem a proto já bych dala spíše hlas hnutí ANO než SPD. Název ještě neznamená, že se svoboda a přímá demokracie stane skutkem, protože k tomu je zapotřebí víc než jen silná slova. Zatím jste stále jen a jen populista.

https://www.youtube.com/watch?v=wyrn_VJU1lM

Další debata už mi přijde rozumná a doporučuji poslechnout si to, ale jedná se o ohromnou revoluci ve vedení státu a získat pro ni profesionální politiky je utopie. Vrána vráně oči nevyklove. To, co navrhuje pan Okamura je samozřejmě úžasná věc, ale asi jsem skeptik. Držím palce a možná jste mě zviklal. Nicméně si myslím, že takový systém by AB podpořil už jen proto, že je to dobrý hospodář, jak dokázal na MF.

Autor: Jiřina Faltisová | čtvrtek 25.5.2017 15:27 | karma článku: 13.80 | přečteno: 941x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 11 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 23.27 | Přečteno: 409 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 510 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 466 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2307 | Diskuse
Počet článků 212 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1303

Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...